Wat is Karate ?


Het beeld dat de meeste mensen hebben van deze sportbeoefenaars is er één van vechtersbazen, maar karate is meer dan alleen maar vechten.

Karate bestaat eigenlijk uit drie onderdelen, de 3 K's.  Je hebt Kihon, dat is het aanleren van de vele basis technieken, met of zonder partner.  Dan is er Kumite, het eigenlijke gevecht, en tenslotte Kata, een schijngevecht uitgevoerd tegen verschillende fictieve personen.  Voor de laatste twee diciplines zijn er wedstrijden.

‘Karate do’ is van oorsprong een zelfverdedigingssysteem met een mediatief karakter, waarbij de karateka beheersing heeft over alle lichaamsbewegingen, zoals buigen, springen en in evenwicht blijven.  Hij leert het lichaam en ledematen soepel en als één geheel te bewegen.  Bij karate leer je op een zeer gecontroleerde wijze met effectieve technieken omgaan.  
Je raakt gewend aan situaties waarin onverwachte bewegingen gemaakt worden.

Het Shotokan Karate is geen contactsport.  De romp mag geraakt worden, het aangezicht maar lichtjes.  Dat wil zeggen dat er geen sporen van contact mogen zichtbaar zijn.  Dat is dus de kunst: je net op tijd inhouden bij een aanval en je slag controleren.  Iemand die bij ons komt om te leren vechten is aan het verkeerde adres.  We leren in de club niet vechten, wel dicipline en respect voor anderen.

De zeer gevarieerde trainingswijze, waarin warming-up (inclusief stretching, ontspanning, krachttraining), karatetechniek (gebruikmaking van haast alle lichaamsdelen), karate-mentaliteit (respect, controle en geduld) geven de karateka een evenwichtige basis voor het dagelijks leven. Voor jong en oud.

< Terug naar boven >

 

Gerealiseerd door VAN SAEN         | HOME - Terug naar BEGINpagina |      | ons CONTACTEREN via |