Wat is kumite ?


In kumite (werken met een tegenstander, partner) is er een klare, lineare progressie van stoten, blokken en trappen. Van het stilstaand stoten, blokken en trappen tot het gebruik van de technieken met een bewegende partner; van opgelegde partner oefeningen tot het vrij sparren.
Shotokan training neemt de leerling van bij de meest rudimentaire basistechnieken tot de mogelijkheid om door de zaal te bewegen en de verschillende technieken in combinatie uit te voeren. De leerling leert hoe te slaan, te blokken en te trappen tegenover een tegenstander. Hij leert zich te verplaatsen ten opzichte van de tegenstander zodat hij aanvallen weet te vermijden of aanvallen kan manipuleren. Hij leert het gevecht met de tegenstander en al doende leert hij ook dat de eerste eenvoudige technieken ook de meest betrouwbare en efficiŽnte technieken zijn.

Ippon Kumite

Stilstaande oefeningen waarbij aanval, afweer en tegenaanval opgelegd zijn. De aanvaller verplaatst zich voorwaarts, de verdediger verplaatst zich rugwaarts. Bij deze oefening zijn verschillende reeksen van technieken mogelijk, aangepast aan het niveau van de uitvoerders.


Gohon Kumite

Ook bij deze oefening zijn de technieken opgelegd, maar ze verlopen over 5 stappen. Er wordt 5 maal dezelfde oefening uitgevoerd. De aanvaller verplaatst zich voorwaarts, de verdediger verplaatst zich rugwaarts.


Sanbon Kumite

Deze oefening is vergelijkbaar met gohon kumite, maar dan over 3 stappen. De aanvaller verplaatst zich voorwaarts, de verdediger verplaats zich rugwaarts.


Kaeshi Ippon Kumite

Bij deze kumitevorm zal de verdediger de aanval onderscheppen en met dezelfde techniek als de aanvaller een tegenaanval plaatsen. De aanvaller zal op zijn beurt deze aanval onderscheppen en opnieuw een tegenaanval plaatsen. De aanvaller verplaatst zich voorwaarts gevolgd door een rugwaartse verplaatsing.


Jiyu ippon Kumite

Aanval en verdediging zijn meer gericht naar het vrij sparren, maar de oefeningen zijn nog steeds opgelegd. Ook zijwaartse verplaatsingen komen aanbod.


Happo Kumite

Opgelegde oefeningen met verschillende tegenstanders.


Jiyu Kumite

Vrij sparren. Dit is het eigenlijke doel van het kumite karate. Op een correcte wijze met partner kunnen bewegen en technieken toepassen, zonder de partner te kwetsen. Bij deze oefening kunnen de aangeleerde technieken vrij toegepast worden.


Shiai Kumite

Wedstrijd kumite karate. Dit gevecht is gebonden aan regels en scheidsrechters.
Als je interesse hebt om aan wedstrijd karate te doen lees dan aandachtig de pagina over
wedstrijden.

< Terug naar boven >

 

Gerealiseerd door VAN SAEN Bruno         | HOME - Terug naar BEGINpagina |      | ons CONTACTEREN via |