Wedstrijden

Interesse in wedstrijdkarate?  Ben je zeker? 

Graag willen we je hier reeds wat voorbereiden op het plezier om op het podium te mogen klimmen en de beker in ontvangst te mogen nemen.  Maar vergeet niet dat er slechts één de beste kan zijn en dat je waarschijnlijk veel nederlagen zult moeten verwerken.

Vooraleer je aan wedstrijdkarate begint raden we je dan ook aan om eens een wedstrijd van dichtbij te gaan volgen.  Daar kan je dan meteen zien welk niveau jouw leeftijdsgenoten hebben en of je nog steeds zo overtuigd bent van je eigen kwaliteiten, maar vooral van je karakter en doorzettingsvermogen.

Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden voor Tomodachi Oosterzele moet je geselecteerd worden door één van de Sensei's.  Dit betekent dat enkel onze elite karateka's de eer krijgen onze clubnaam te mogen verdedigen op wedstrijden.  Maar geef je sensei zeker een seintje en vertel hem dat je interesse hebt voor wedstrijden, wie weet wordt je dan eens uitgenodigd op één van de speciale wedstrijdtrainingen.

Kata Wedstrijden

Bij de kata wedstrijden kennen we twee disiplines: kata individueel en kata in team verband. 

Volgens leeftijd worden alle wedstrijdkarateka's, verdeeld in verschillende reeksen: pupillen (van 7 tot 9 jaar), preminiemen (van 10 tot 11 jaar), miniemen (van 12 tot 13 jaar), kadetten (van 14 tot 15 jaar), juniors (van 16 tot 17 jaar), en tenslotte de senioren (vanaf 18 jaar).

Bij alle klassen kampen de jongens/heren en meisjes/dames afzonderlijk, behalve in de klasse van de ploegen (teams), waar een mix is toegestaan.

De wedstrijden hebben plaats volgens een vlaggensysteem.  Twee karateka's of teams gaan met elkaar een wedstrijd aan.  De twee deelnemers zullen ieder afzonderlijk, de ene met een rode gordel (aka) de ander met een blauwe gordel (ao), hun kata demonstreren waarbij op het einde 3 of 5 scheidsrechters de winnaar kiezen met behulp van vlaggen.

Het aantal uit te voeren kata's, alsook het aantal opgelegde- of vrije kata's, hangt af van het aantal deelnemers (zie onderstaande tabel).  Geen enkele kata mag herhaald worden.


Aantal
deelnemers
 
Aantal uit te
voeren kata's
Aantal vrije
Tokui kata's
Verplichte
Shitei kata's
65 tot 128
33 tot 64
17 tot 32
8 tot 16
5 tot 8
1 tot 4
7
6
5
4
3
2
5
4
3
3
3
2
2
2
2
1
0
0

De shitei of verplichte kata's voor de shotokan stijl zijn Kanku-dai en Jion

Kumite Wedstrijden

Aangezien de veiligheid van de karateka's nog steeds op de eerste plaats staat zijn oa. mondbeschermers en speciale karatehandschoenen verplicht.

De wedstijden duren 2 of 3 minuten en de winnaar is degene die de meeste punten behaald heeft tijdens het gevecht. Tijdens de wedstrijden mag de tegenstander niet geblesseerd raken.  Bij letsel of te hard contact volgt een strafpunt.

Punten kunnen gemaakt worden door het uitvoeren van correcte karate technieken:

3 punten of sanbon: voor alle jodan trappen (naar het hoofd), en voor een correcte afwerking nadat de kamper met de rug op de grond ligt.
2 punten of
nihon: voor alle chudan traptechnieken op de rug, naar de maag, zijkanten van het lichaam,..
1 punt of
ippon: voor alle correcte vuisttechnieken naar jodan en chudan.

In het wedstrijdkumite worden soms de reeksen nogmaals verder onderverdeeld per gewichtscatagorie.

Wij wensen jullie vooral veel plezier aan deze sportwedstrijden. Uw deelname is al een overwinning.            Wedstrijd kalender

Gerealiseerd door VAN SAEN Bruno         | HOME - Terug naar BEGINpagina |      | ons CONTACTEREN via |